flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд затвердив угоду про примирення між потерпілим та неповнолітнім обвинуваченим

17 червня 2020, 10:46

Корабельним районним судом міста Миколаєва розглянуто кримінальне провадження за обвинуваченням неповнолітнього гр. Л., у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України (незаконне заволодіння транспортним засобом).

Судом було встановлено, що неповнолітній обвинувачений 29.10.2019  близько 01:00 год. разом з малолітнім гр. Б., який не досягнув віку кримінальної відповідальності, прийшли до гуртожитку «Знання», де помітили припаркований мопед «Honda Dio» належний потерпілому. Керуючись раптово виниклим корисливим умислом, скориставшись відсутністю власника транспортного засобу, таємно, шляхом вільного доступу, обвинувачений, діючи спільно з малолітнім гр. Б. заволоділи мопедом, з викраденим майном втікли з місця вчинення правопорушення та розпорядилися ним на власний розсуд, чим заподіяли потерпілому матеріальну шкоду на суму 6 016 гривень.

09 червня 2020 року між потерпілим і  обвинуваченим  (в присутності законних представників) укладена угода про примирення, в якій сторони  дійшли згоди  щодо формулювання  обвинувачення і його правової  кваліфікації  за  ч.1 ст. 289 КК України, щодо істотних для даного кримінального провадження обставин. При цьому обвинувачений беззастережно визнав свою винуватість у вчинені даних дій, за які передбачено кримінальну відповідальність;  сторони виходили із того, що матеріальна шкода потерпілій стороні  відшкодована повністю шляхом повернення викраденого майна і потерпілий не має до обвинуваченого претензій матеріального характеру; сторони узгодили  покарання за  ч. 1 ст. 289 КК України  у вигляді 3 років позбавлення волі із застосуванням ст. 75, 104 КК України із звільненням обвинуваченого від відбування покарання з випробуванням і обвинувачений  погодився  на  його  призначення.

Прокурор не заперечував проти затвердження угоди про примирення та призначення обвинуваченому обумовленого угодою покарання.

Судом було перевірено, що угода відповідає дійсним намірам і волі обвинуваченого, повністю ним розуміється, обвинуваченому зрозуміло, в чому він обвинувачується і яке покарання буде призначене за даним обвинуваченням, наслідки такого покарання.

Обставинами, що пом'якшують покарання  обвинуваченого суд врахував повне визнання вини, каяття у скоєному, відсутність тяжких наслідків від злочинних дій обвинуваченого, повне відшкодування шкоди потерпілому, примирення обвинуваченого з потерпілим, його неповнолітній вік.

Суд ухвалив затвердити угоду про примирення, укладену 09 червня 2020 року між потерпілим і обвинуваченим (в присутності законних представників).

Відповідно до вироку суду неповнолітнього обвинуваченого визнано винним за ч.1 ст. 289 КК України, йому призначено покарання у вигляді 3 років позбавлення волі. На підставі ст. 75, 104 КК України від призначеного покарання обвинуваченого звільнено з випробуванням, встановлено іспитовий строк 1 рік.

Повний текст рішення в ЄДРСР справа № 488/4654/19

 

 

Прес-секретар

Корабельного районного суду

м. Миколаєва