flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок за розбійний напад поєднаний заподіянням тяжких тілесних ушкоджень

08 квітня 2020, 13:12

Колегією Корабельного районного суду міста Миколаєва визнано винним гр. К., у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.186, ч.2 ст.187, ч.4 ст.187  КК України. На підставі ч.ч. 1, 4  ст.70 КК України  за сукупністю злочинів обвинуваченому призначено покарання у вигляді  8 років  4 місяців 24 днів позбавлення волі з конфіскацією усього особисто належного йому майна на праві власності в дохід держави.    

Судом було встановлено, що 02.03.2015 року близько 02:30 годин, обвинувачений, знаходячись поблизу бару «Арзу», відкрито, шляхом ривку із застосуванням насильства, яке виразилося у нанесенні ударів руками по тулубу потерпілого Б., заволодів належними йому золотим ланцюжком вагою 30 грамів та золотим кулоном вагою 3 грами, вартістю 30 000 гривень, з викраденим майном з місця скоєння кримінального правопорушення зник, розпорядившись ним на власний розсуд.

Він же, будучи особою, яка раніше вчиняла розбій, 28.11.2015 року о 18:44 годині, знаходячись поблизу будинку № 75 по вулиці Кобера у місті Миколаєві, напав на потерпілу М. з метою заволодіння її майном, застосувавши до потерпілої насильство, небезпечне для життя чи здоров’я останньої, а саме наніс потерпілій удари руками, завдавши ушкодження у вигляді ран в області голови, обличчя, перелому носа, струсу головного мозку, синців та саден в області обличчя, та заволодів її золотим браслетом вагою 15 грамів, вартістю 7 800 гривень, з викраденим майном з місця скоєння кримінального правопорушення зник, розпорядившись ним на власний розсуд.

Крім того, 10.12.2015 року о 18:45 годині, обвинувачений, знаходячись на перехресті вулиць 11-Лінія та 7 Повздовжня у місті Миколаєві, вчинив напад на потерпілу Б. з метою заволодіння її майном, застосувавши до неї насильство, небезпечне для життя чи здоров’я останньої, яке виразилося у нанесенні одного удару ногою та ударів кулаком в область голови потерпілої, після чого  заволодів її золотим ланцюжком вагою 20 грамів, вартістю 24 000 гривень, заподіявши останній тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно – мозкової травми, забиття головного мозку легкого ступеня, множинних забоїв та ран голови, перелому лівої тім’яної та скроневої кістки з переходом на основу, перелому верхньої щелепи, які відносяться до категорії тяжких, з викраденим майном з місця скоєння кримінального правопорушення зник, розпорядившись ним на власний розсуд.

В судовому засіданні обвинувачений вину у скоєнні інкримінованих йому злочинів визнав у повному обсязі.

Оцінивши досліджені докази у їх сукупності, суд дійшов висновку про доведеність вини обвинуваченого за ч.2 ст.186 КК України - у відкритому  викраденні чужого майна (грабіж), вчиненому повторно, поєднаному із застосуванням насильства, яке не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого; за ч.2 ст. 187 КК України - у нападі з метою заволодіння чужим майном, поєднаному із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала такого нападу (розбій), вчиненому особою, яка раніше вчинила розбій та за ч.4 ст. 187 КК України - у нападі з метою заволодіння чужим майном, поєднаному із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень особі, яка зазнала такого нападу (розбій), вчиненому особою, яка раніше вчинила розбій.

Вирішуючи питання про призначення покарання обвинуваченому, суд врахував дані про особу обвинуваченого, який згідно характеристики  НОБО “Фонд Сергія Герасюти”, де обвинувачений приймав участь у якості волонтера, характеризується позитивно,    раніше судимий неодноразово, у тому числі за скоєння тяжких корисливих злочинів.

Обставинами, що пом'якшують покарання  обвинуваченого суд врахував визнання вини та каяття у скоєному;  обставиною, що обтяжує покарання обвинуваченого, є рецидив злочинів.

По справі потерпілою Б. заявлено позов про стягнення з обвинуваченого заподіяної матеріальної шкоди у сумі 51 000 грн., яка складається з вартості викраденого ланцюжка у сумі 22 000 грн., витрат на придбання ліків та лікарських засобів у сумі 20 000 грн., пошкодженої шуби вартістю 7 000 грн., спеціальної їжі для відновлення стану здоров’я у сумі 2 000 грн., та моральної шкоди у сумі 50 000 грн., а всього - 101 000  гривень. 

Обвинувачений позов потерпілої визнав повністю.

В ході судового розгляду були встановлені дійсні обставини нападу на потерпілу з викраденням у неї обвинуваченим золотого ланцюжка, пошкодженням верхнього одягу, понесення витрат потерпілою на лікування та придбання спеціальної їжі для відновлення стану здоров'я, суд вирішив задовольнити у повному обсязі цивільний позов потерпілої Б. та стягнути на її користь заподіяну матеріальну шкоду у сумі 51 000 грн.

Визначаючи розмір відшкодування моральної шкоди, заподіяної потерпілій  Б., суд враховує ступінь і характер негативних наслідків для потерпілої,  тяжкі наслідки від вчиненого злочину, які полягли у заподіянні потерпілій тяжких тілесних ушкоджень за ознакою небезпеки для життя.  Моральна шкода пов'язана із самим фактом скоєння злочину відносно потерпілої та полягає в хвилюванні, нервовому напруженні, пережитих внаслідок скоєння відносно неї злочину, тривалому перебуванні на стаціонарному лікування із тяжкими травмами, зазнання сильного фізичного болю і значних труднощів із задоволенням потреби у харчуванні  через пошкодження щелепи, порушенні нормального способу життя та необхідності докладання додаткових зусиль для захисту своїх прав.

Враховуючи вищевикладене, суд визначив, що розмір  компенсації моральної шкоди має становити 50 000 гривень.   

По справі потерпілою М. заявлено позов про стягнення з обвинуваченого заподіяної матеріальної шкоди у сумі 7 800 грн., яка складається з вартості золотого браслету, та моральної шкоди у сумі 100 000 гривень.     

Обвинувачений позов потерпілої  визнав повністю.                     

Врахувавши, що обвинувачений несе відповідальність за заподіяну його діями пряму, дійсну шкоду, суд вирішив стягнути з обвинуваченого на користь потерпілої вартість викраденого золотого браслету на день вчинення злочину у  сумі 7 800  гривень.

Визначаючи розмір відшкодування моральної шкоди, заподіяної потерпілій М. суд врахував ступінь і характер негативних наслідків для потерпілої, конкретні обставини заподіяння шкоди, відсутність тяжких наслідків від вчиненого злочину. Моральна шкода пов'язана із самим фактом злочину відносно потерпілої та полягає в хвилюванні, нервовому напруженні, пережитих внаслідок скоєння відносно неї злочину, необхідності проходження лікування у медичному закладі.

Зважаючи на викладене суд, виходячи з засад розумності, виваженості та справедливості, дійшов висновку про часткову обґрунтованість вимог потерпілої в частині  відшкодування моральної шкоди та розмір її компенсації  визначив в 15 000 грн.

 

 

Прес-секретар

Корабельного районного суду

м. Миколаєва