flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Винесено вирок за умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень

04 листопада 2019, 16:22

Корабельним районним судом міста Миколаєва розглянуто кримінальне провадження за обвинуваченням гр. І. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України.

Судом було встановлено, що гр. І. 16.02.2017 року у проміжок часу з 15.00 по 16.00 годину, знаходячись за місцем свого мешкання, під час вживання спиртних напоїв та виниклої сварки з гр. С., маючи намір на заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, усвідомлюючи характер своїх протиправних дій, умисно нанесла потерпілій не менше п'яти ударів ножем в область тулуба та голови, чим спричинила останній тяжкі тілесні ушкодження за критерієм небезпеки для життя - у вигляді проникаючого поранення правої плевральної порожнини з пошкодженням правої легені, правостороннього гемоторакса, проникаючого поранення черевної порожнини з пошкодженням тонкого кишечника, брижійки товстого кишечника, внутрішньочеревної кровотечі, а також колото-різаних поранень голови, правого плеча, які відносяться до легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров'я.

Оцінивши досліджені докази у їх сукупності, суд дійшов висновку про доведеність вини гр. І. за ст. 121 ч. 1 КК України, в умисному заподіянні  тяжких тілесних ушкоджень, небезпечних для життя в момент заподіяння.

Вирішуючи питання про призначення покарання обвинуваченій, суд врахував ступінь тяжкості вчиненого; особу обвинуваченої - раніше не судимої,  яка негативно характеризується за місцем проживання,  перебуває на обліку в лікаря-нарколога з діагнозом синдром залежності від алкоголю; відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи №167 від 30.05.2018 року, страждає та на момент скоєння кримінального правопорушення страждала розладом особистості та поведінки внаслідок вживання алкоголю, синдром залежності, може та могла усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. На момент вчинення інкримінованого діяння не перебувала у стані фізіологічного афекту, що може розглядатися як психологічна підстава стану сильного душевного хвилювання; за рішенням суду позбавленої батьківських прав відносно малолітньої дитини 2015 р.н. 

Судом встановлені обставини, що пом’якшують покарання обвинуваченої - повне визнання вини, щире каяття у скоєному, відсутність матеріальних претензій до обвинуваченої з боку потерпілої, дані про особу обвинуваченої, раніше не судимої, наявність в обвинуваченої ряду тяжких хронічних захворювань. Обставиною, що обтяжує покарання  обвинуваченої, судом встановлено вчинення  кримінального правопорушення у стані алкогольного сп'яніння.

Відповідно до вироку суду, гр. І. визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України та призначено покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі.

На підставі ст.75 КК України від призначеного покарання гр. І. звільнено з випробуванням, встановлено іспитовий строк 2 роки, у відповідності зі ст.76 КК України обвинувачену зобов'язано періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Повний текст рішення в ЄДРСР справа № 488/3174/17

 

 

Прес-секретар

Корабельного районного

суду м.Миколаєва