flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом було розглянуто кримінальне провадження за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.118 КК України (умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця)

01 лютого 2019, 14:07

01.02.2019 року в інтернет-виданні «Преступности.НЕТ» було опубліковано статтю з назвою «Превышение самообороны: на Николаевщине за убийство с расчленением и сожжением трупа на ферме мужчине дали год условно», яка в подальшому була переіменована на  «Превышение самообороны: на Николаевщине за убийство с расчленением и сожжением трупа на ферме мужчине дали год тюрьмы», яка могла ввести в оману читачів та користувачів зазначеного інтернет-сайту та негативно вплинути на сприйняття судової влади в суспільстві та її авторитет, призвести  до викривлення професійної діяльності суддів.

28.01.2019 року дійсно колегією суддів  Корабельного районного суду м.Миколаєва  було розглянуто кримінальне провадження відносно громадянина З. за вчинення умисних тяжких тілесних ушкоджень  (ч.1 ст.115 КК України).

Згідно вироку суду, 25 листопада 2017 року близько 19 год. 00 хв. – 19 год. 30 хв. З. знаходився за місцем свого тимчасово мешкання і роботи на тваринницькій фермі, розташованій за адресою: Миколаївська область, Х район, село Х, вулиця ХХХХ, 1-К, разом зі своєю співмешканкою Г. та Ц.

В цей час на ферму прийшов знайомий З.- П., який перебував у стані алкогольного спʼяніння, з яким раніше З.разом відбував покарання.

У приміщенні кухні між З. та П. виник конфлікт з приводу довідки про звільнення П., яку, як вважав останній, начебто зберігає у себе З.

Під час конфлікту до приміщення кухні зайшла Г. побачивши яку, П. схопив ніж для розділки туш скота та направився у її бік.

Достовірно знаючи репутацію П. як особи, раніше судимої, у тому числі і за злочин проти життя людини, небезпідставно побоюючись за життя Г., З. виштовхав останню з приміщення кухні та підпер двері.

Тоді П., продовжуючи тримати в руках ніж, ринувся на З.

З., ухопившись руками за лезо ножа, вивернув його з рук П., вдарив останнього ліктем в обличчя, від чого той впав на підлогу обличчям донизу, при цьому продовжуючи викрикувати погрози вбивством на адресу Г., її малолітньої дитини та спалення будинку останньої.

Усвідомлюючи, що напад з боку П. певною мірою придушений, тому що той збитий з ніг, а ніж у нього відібраний, внаслідок чого суспільно небезпечне посягання з боку останнього вщухає, проте продовжуючи побоюватись озвучених погроз, З. раптово став коліном на спину П. та, діючи в цей момент з перевищенням меж необхідної оборони, умисно наніс П. ножем, який він раніше вирвав з рук останнього, одне ножове поранення, перерізавши горло, від чого П. помер на місці.

В подальшому, побачивши, що потерпілий П. не подає ознак життя, і розуміючи, що останній помер,З. з метою приховання наслідків своїх протиправних дій за допомогою сокири розчленив тіло П., відокремивши ноги від тулуба, після чого тулуб, голову та руки спалив у печі, яка знаходилася в приміщенні кухні, а ноги закопав на території господарського двору ферми.

Громадянина З. визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.118 КК України (Коментар до статті 118. Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця), та йому призначено покарання у виді позбавлення волі на строк один рік.

До набрання вироком законної сили засудженому З. залишено запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку.

 

Рішення в ЄДРСР  справа № 477/1210/18

 

Прес-секретар

Корабельного районного

суду м.Миколаєва