flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коментар з приводу статті щодо оплати праці суддів без повноважень на порталі регіонального інформаційного Інтернет-ресурсу "Преступности нет"

29 червня 2017, 16:47

 

Прес-служба Корабельного районного суду міста Миколаєва з приводу нещодавно опублікованої на порталі регіонального інформаційного Інтернет-ресурсу «Преступности.Нет» статті під назвою: «Без полномочий, но зарплату получают…» (https://news.pn/ru/public/184137) вважає за необхідне зробити наступну заяву.

В Корабельному районному суді міста Миколаєва працює двоє суддів (суддя Непша О.І та суддя Чернявська Я.А.), які тривалий час позбавлені повноважень відправляти правосуддя у звʼязку із закінченням пʼятирічного строку, на який їх було призначено.

Поділяємо обурення, що виплата державою винагороди суддям, які не виконують свою головну функцію, хоча і здійснюється, але у значно усіченому розмірі, і це призводить до нераціонального витрачання коштів платників податків. При цьому підкреслюємо, що жодної вини представників суддівського корпусу у ситуації, яка склалася, немає, оскільки судді самі виявилися її заручниками, тривалий термін перебуваючи у невизначеності щодо своєї подальшої професійної діяльності і будучи Законом позбавленими права займатися будь-якою іншою роботою.

Принагідно відзначаємо, що вказані судді ще у 2015 році отримали рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для обрання на посади безстроково, проте Верховною Радою України, яка на той час приймала кадрові рішення щодо суддів, відповідна постанова так і не була прийнята.

Лише 13 червня 2017 року Вищою радою правосуддя (після внесення відповідних змін у законодавство) прийнято рішення рекомендувати Президенту України призначити вказаних суддів на посади безстроково.

Також, хотілося б звернути увагу, що відправлення правосуддя є хоча і основною, але не єдиною функцією судді. Так, протягом 2016 року, про який йшлося у статті, вказані судді безперервно підвищували свій кваліфікаційний рівень (зокрема, у Національній школі суддів), виконували аналітичну роботу та роботу із систематизації законодавства, брали участь у складі суддівських асоціацій у розробці рекомендацій щодо вдосконалення діючого законодавства.

Насамкінець, відзначаємо, що, як неодноразово наголошував у своїх рішення Європейський Суд з прав людини, засоби масової інформації є «сторожовим псом демократії», при цьому, хотілося б, аби виконуючи таку одночасну і складну і необхідну у громадянському суспільстві місію, ЗМІ уникали субʼєктивізму і маніпулювання громадською думкою.

 

 

Прес-служба

Корабельного районного суду міста Миколаєва