flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд розглянув кримінальне провадження за скоєння особою шахрайства

18 січня 2022, 16:56

         Корабельний районний суд м. Миколаєва розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Миколаєві кримінальне провадження по обвинуваченню    Т. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 190 ч.3 Кримінального кодеку України  (заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки; заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки).

         Суд встановив, що в період з травня 2019 року по травень 2020 року Т., маючи навички роботи із комп'ютерною технікою та інтернет - ресурсами, з використанням власної електронної обчислювальної техніки та підключенням до мережі інтернет, з метою заволодіння грошовими коштами потенційних покупців, шляхом обману, під приводом продажу товару, створила обліковий запис на веб-сайті платформи онлайн - оголошень “olx.ua”, де розмістила оголошення про продаж товарів побутового призначення.

           В ході листування  домовлялась із потерпілими про продаж товару, брала передплату та не надсилала  надалі товар,заволодівши грошовими коштами.

          У судовому засіданні Т. свою вину в інкримінованих правопорушеннях визнала повністю і беззаперечно, підтвердивши викладені в обвинувальному акті обставини, щиро розкаялась.  Пояснила, що вона є одинокою матір`ю та самостійно виховує й утримує малолітню дитину - інваліда. На скоєння зазначених правопорушень пішла під впливом складних життєвих обставин, гроші витрачала на дитину. Крім того пояснила, що на теперішній час вагітна. Матеріальну шкоду потерпілим відшкодувала в повному обсязі, добровільно, шляхом надіслання грошових переказів.

       Обираючи міру покарання, суд враховав тяжкість та обставини вчиненого правопорушення, особу обвинуваченої, яка раніше не судима, за місцем проживання характеризується позитивно, є одинокою матір`ю та самостійно виховує й утримує малолітню дитину - інваліда, вагітна; повне добровільне відшкодування шкоди; обставину, яка пом‘якшує покарання у виді щирого каяття.

         Обставин, які відповідно до ст. 67 КК України обтяжують покарання не встановлено.

         Суд ухвалив гр.Т визнати винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 190 ч. 3 КК України та призначити їй покарання у виді 3 років позбавлення волі.

        На підставі ст. 75 КК України останню звільнити від відбування покарання, з випробуванням, встановивши іспитовий строк 1 рік; на підставі ст. 76 КК України зобов`язати її періодично з'являтися на реєстрацію до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та роботи,  стягнути з гр.Т. на користь держави витрати на проведення експертиз в сумі 7845,60 грн.

            Повний текст рішення в ЄДРСР справа №  488/2807/20.

 

           Головний спеціаліст

           Корабельного районного

           суду м.Миколаєва