flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок за умисне заподіяння тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілого

11 грудня 2020, 08:58

Корабельним районним судом міста Миколаєва розглянуто кримінальне провадження за обвинуваченням гр. М. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 121  КК України.

Судом було встановлено, що обвинувачений 29.03.2018 року приблизно о 19:30 год., перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, умисно заподіяв потерпілому тяжкі тілесні ушкодження, які спричинили смерть останнього   за наступних обставин:

29.03.2018 року приблизно о 18:30 год. обвинувачений знаходився в приміщенні гаражу за місцем свого постійного проживання, де ремонтував належний йому мопед «Хонда Діо». В цей же час у вказаному гаражі разом з обвинуваченим перебували двоє його знайомих, які спільно з ним вживали спиртні напої. Надалі приїхав потерпілий. По закінченню ремонту мопеду потерпілий з дозволу обвинуваченого поїхав на належному останньому мопеді покататися. Приблизно через 30 хвилин після того, як потерпілий поїхав, обурений його тривалою відсутністю обвинувачений, разом із знайомими, що перебували з ним в гаражі, пішли на пошуки потерпілого.

Цього  ж дня близько о 19:30 год., перебуваючи на пров. А. Смирнова в місті Миколаєві, обвинувачений побачив потерпілого, який рухався на належному йому мопеді по вул. Рибній, наближаючись до вказаного провулку, не виказуючи наміру зупинитись та віддати мопед власнику. В цей час обвинувачений, який знаходився в стані алкогольного сп’яніння, на ґрунті особистих неприязних відносин, які виникли раптово та були зумовлені тривалою відсутністю потерпілого, маючи намір заподіяти тяжкі тілесні ушкодження потерпілому, усвідомлюючи характер своїх протиправних дій, водночас, не передбачаючи настання наслідків у вигляді смерті потерпілого, хоча повинен був і міг їх передбачити, діючи умисно, підібрав з проїзної частини провулку фрагмент асфальтобетонного покриття розміром 21х13 см, товщиною 9 см, та з силою кинув його в напрямку потерпілого, поціливши останньому, який в цей час проїжджав повз, в область голови. Своїми діями обвинувачений спричинив потерпілому тяжкі тілесні ушкодження за критерієм небезпеки для життя у вигляді забійної рани правої частини скроні голови, дрібного перелому кісток склепіння черепу, забою головного мозку, внаслідок отримання яких потерпілий втратив свідомість та впав  з мопеду.

Після спричинення потерпілому тілесних ушкоджень обвинувачений забрав свій мопед та не надаючи потерпілому жодної допомоги, з місця події втік. Цього ж дня о 20:17 год. каретою швидкої медичної допомоги потерпілий в непритомному стані був доставлений до Миколаївської міської лікарні №5, де у відділенні інтенсивної терапії, не виходячи з коми, від отриманих ушкоджень помер 01.04.2018 року о 07:40 години.

Відповідно до висновку судово-медичної експертизи № 272 від 08.05.2018 року та комісійної судово-медичної експертизи № 55-к від 03.07.2018 року, смерть обвинуваченого настала внаслідок відкритої черепно-мозкової травми з крововиливами в м’які тканини голови, численними переломами кісток зводу та основи черепу, з численними ушкодженнями оболонок мозку та речовини  головного мозку. Між отриманими тілесними ушкодженнями та настанням смерті є прямий причинний зв'язок. За ступенем тяжкості ці ушкодження відносяться до  категорії тяжких за критерієм небезпеки для життя і є такими, що мають прямий причинно-наслідковий зв'язок з настанням смерті.

Обвинувачений у судовому засіданні в інкримінованому за ст. 121 ч.2 КК України кримінальному правопорушенні винним себе визнав частково, суду повідомив, що, кидаючи каміння, він не цілився в потерпілого, що кинув каміння навмання та попав в потерпілого неумисно. Захисник обвинуваченого, в обгрунтування позиції обвинуваченого послався на те, що останній не мав наміру заподіяти потерпілому тяжкі тілесні ушкодження, кидав каміння навмання, не цілячись в голову потерпілого, а наслідки в виді смерті потерпілого є трагічним збігом обставин.

Натомість, показання обвинуваченого за інкримінованим злочином були повністю спростовані сукупністю досліджених у судовому засіданні доказів - показаннями свідків, висновком судово-медичної експертизи, висновком комісійної судово-медичної експертизи, даними проведення слідчих експериментів з відеозаписом до них та ін.

Оцінивши досліджені докази у їх сукупності, суд дійшов висновку про доведеність вини обвинуваченого за ст. 121 ч.2 КК України в умисному заподіянні тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілого.

При призначенні покарання, суд врахував, що обвинуваченим скоєно тяжкий злочин проти життя та здоров’я особи, внаслідок якого настала смерть потерпілого, умисну форму вини обвинуваченого щодо заподіяння тяжких тілесних ушкоджень потерпілому; поведінку обвинуваченого до, в процесі і після вчинення злочину - який залишив місце вчинення злочину та намагався сховати його сліди, не надав жодної допомоги потерпілому; особу обвинуваченого - який раніше не судимий, працевлаштований,  посередньо характеризується за місцем проживання.

Судом були встановлені обставини, що пом’якшують покарання обвинуваченого - часткове визнання ним провини, часткове відшкодування матеріальної та моральної шкоди батькові загиблого.

Обставиною, що обтяжує покарання обвинуваченого, є вчинення ним злочину у стані алкогольного сп'яніння.

Відповідно до вироку суду гр. М. визнано винним за ч.2 ст. 121 КК України, йому призначено  покарання у вигляді  7  років позбавлення волі.   

Крім того, суд ухвалив стягнути з обвинуваченого на користь потерпілого (батька загиблого) на відшкодування матеріальної шкоди - 4 300 грн., на відшкодування моральної шкоди 296 000 грн.       

 

 

Прес-секретар

Корабельного районного суду

м. Миколаєва