flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Що потрібно знати, коли звертаєшся із заявою про забезпечення позову

28 липня 2020, 15:53

Відповідно до норм чинного законодавства суди не є належними суб’єктами звернення для реєстрації обтяжень в інтересах третіх осіб. Для державної реєстрації (припинення) обтяжень на підставі рішення суду щодо обтяження речових прав на нерухоме майно, що набрало законної сили, необхідно звернутися безпосередньо заявнику до суб’єкта державної реєстрації. Крім того, повідомляємо, за здійснення державної реєстрації обтяження справляється адміністративний збір у розмірі 0,05 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що станом на 01.01.2020 року складає 110 гривень. 

Загальний порядок проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень визначений Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 № 1952- IV (далі – Закон) та Порядком державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127 (далі – Порядок).

Відповідно до частини 2 статті 27 Закону, державна реєстрація обтяжень проводиться на підставі рішення суду щодо обтяження речових прав на нерухоме майно, що набрало законної сили, відповідно до вимог Порядку.

Відповідно до пунктів 30-31 Порядку державна реєстрація прав може проводитися за заявою, поданою в електронній формі суб’єкту державної реєстрації прав або нотаріусу через веб-портал Мін`юсту, в разі державної  реєстрації обтяження – за заявою органу державної влади, його посадової особи, якими встановлено, змінено або припинено обтяження. Заява формується заявником в електронній формі з обов’язковим дорученням до неї електронних копій оригіналів документів чи відповідно оформлених копій документів у випадку, передбаченому абзацом другим пункту 7 цього Порядку, необхідних для відповідної реєстрації, виготовлених шляхом сканування, або оригіналів таких електронних документів. Заява та документи, необхідні для державної реєстрації прав, в електронній формі подаються з обов’язковим накладенням заявником власного електронного цифрового підпису та за умови сплати адміністративного збору за державну реєстрацію прав через Інтернет з використанням платіжних систем.  

Відповідно до частини 1 пункту 2 розділу II Закону України від 06.10.2016 № 1666-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності» до запровадження інформаційної взаємодії між Державним реєстром речових прав на нерухоме майно та Єдиним державним реєстром судових рішень, передбаченої Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», а також у разі проведення реєстраційних дій на підставі рішень судів, що набрали законної сили, до запровадження відповідної інформаційної взаємодії реєстраційні дії на підставі рішень судів проводяться за зверненням заявника.  

 

 

Прес-секретар

Корабельного районного суду

м. Миколаєва