flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЯК ОТРИМАТИ СУДОВУ ПОВІСТКУ У МОБІЛЬНОМУ ДОДАТКУ «ДІЯ»

14 липня 2022, 16:07

 

Першого липня Верховна рада України прийняла за основу законопроєкт про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” щодо здійснення судочинства в умовах воєнного чи надзвичайного стану. Про це повідомляє Державна судова адміністрація України.

Вищезазаначеним законопроектом пропонується внести зміни до статей 11, 128 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та запровадити додаткове повідомлення учасників судового процесу про розгляд справи з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, зокрема мобільного додатку «Дія». Даний сервіс запроваджений фахівцями Державного підприємства "Центр судових сервісів", що належить до сфери управління ДСА України та є адміністратором підсистем ЄСІТС: "Електронний суд", "Електронний кабінет" та відеоконференцзвязку. 

Для того, щоб отримати судову повістку у мобільному додатку «Дія» необхідно подати електронну заявку про отримання смс-повідомлення до суду, зазначивши: найменування суду, ПІБ особи, номер справи та телефону, дату, а також підпис заявника. У власному мобільному телефоні необхідно увімкнути опцію «дозволити сповіщення». Відповідальним працівником апарату суду буде внесено необхідну інформацію до судової програми та надалі Ви зможете отримувати судову повістку у додатку «Дія». У судовій повістці буде зазначена наступна інформація: назва та адресу суду, номер зали судового засідання, єдиний унікальний номер справи, суть спору та сторони у справі.

Відповідно до ст. 128 Цивільно-процесуального кодексу України суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов’язковою. Судові виклики здійснюються судовими повістками про виклик. Судові повідомлення здійснюються судовими повістками-повідомленнями. Судова повістка про виклик повинна бути вручена з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи, але не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання, а судова повістка-повідомлення - завчасно.

Тобто отримання інформації через додаток «Дія» не має статусу офіційного повідомлення, але учасник судового процесу буде поінформований і зможе в подальшому вжити необхідних заходів для захисту своїх прав та інтересів. Також за допомогою додатку можна буде в електронній формі отримати судові рішення у справах, електронні виконавчі документи.

 

Корабельний раойнний суд м.Миколаєва