flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЯК ДИСТАНЦІЙНО ОТРИМАТИ КОПІЮ ТЕХНІЧНОГО ЗАПИСУ СУДОВОГО ЗАСІДАННЯ

29 червня 2022, 15:55

 

Шостого червня 2022 року Головою Державної судової Адміністрації України О. Сальніковим було підписано наказ № 156 на підставі ст. 152-153 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» про затвердження Інструкції щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання. Метою даного наказу є забезпечення реалізації норм процесуального законодавства України в частині фіксування судового засідання технічними засобами.

Таким чином, наказ ДСА України від 20.09.2012 №108 «Про затвердження Інструкції про порядок роботи з технічними засобами фіксування судового процесу» втратив чинність, а новий наказ - затверджений та набрав чинності з дня його видання.

Основні зміни відбулись у фіксації судового процесу. Відтепер секретар судового засідання може не записувати технічний запис на компакт-диск. Аудіо- та відеозапис судового засідання автоматично зберігається в централізованому файловому сховищі, що використовується підсистемою відеоконференцзв’язку, а отримати його буде можливим через Електронний кабінет Електронного суду, сплативши попередньо судовий збір. Відповідно до частини першої статті 247 Цивільно-Процесуального Кодексу передбачено, що суд під час судового розгляду справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу в порядку, передбаченому Положенням про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів). За заявою будь-кого з учасників справи або за ініціативою суду повне фіксування судового засідання здійснюється за допомогою відеозаписувального технічного засобу (за наявності в суді технічної можливості та за відсутності заперечень з боку будь-кого з учасників судового процесу).

Відповідно до частини четвертої статті 247 ЦПК зазначено, що технічний запис судового засідання є додатком до протоколу судового засідання і після закінчення судового засідання приєднується до матеріалів справи. Порядок зберігання технічного запису судового засідання визначається Положенням про Єдину інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Керуючись нормативно-правовими актами, учасники судових процесів мають право отримати копію технічного запису судового засідання. Для цього необхідно подати відповідну заяву (зразок якої Ви можете знайти на сайті «https://court.gov.ua») та сплатити судовий збір.

Відповідно до розділу 5, п.2 Інструкції щодо роботи з технічними засобами фіксування, відповідальна особа суду може обрати один з таких способів видачі копії технічного запису судового засідання:

  • Надати засобами підсистеми відеоконференцзв'язку доступ до запису судового засідання в Електронному кабінеті користувача Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Цей спосіб можливий за умови реєстрації відповідного учасника справи в ЄСІТС.

  • Надати запис на оптичному диску у вигляді файлу, попередньо скопіювавши його із підсистеми відеоконференцзв'язку, автоматизованої системи діловодства суду чи з іншого цифрового носія, на якому в суді зберігається відповідний запис судового засідання.

  • У випадку сплати судового збору безпосередньо в Електронному кабінеті (за доступності відповідного функціоналу) учаснику справи автоматично надається доступ для скачування запису судового засідання в Електронному кабінеті. При цьому до автоматизованої системи діловодства суду автоматично направляється відповідна інформація про видачу копії технічного запису судового засідання та квитанція про сплату судового збору.

Ознайомитись з повним текстом інструкції щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання Ви маєте змогу на офіційному сайті Судової влади України: «https://court.gov.ua» або Верховної ради України «https://www.rada.gov.ua».

 

 

При написанні статті, використані наступні джерела інформації:

Конституція України;

Цивільно-Процесуальний Кодекс України;

Закон України «Про судовий збір»;

Наказ №156 від 06.06.2022 про затвердження Інструкції щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання;

Інструкція щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання.