flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги учасників виборчого процесу! 22 жовтня 2020 року останній день подання позовної заяви про уточнення списку виборців на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року

21 жовтня 2020, 16:42

            З 5 вересня 2020 року відповідно до Постанови Верховної Ради України від 15 липня 2020 року № 795-IХ «Про призначення чергових місцевих виборів 25 жовтня 2020 року» в Україні розпочався виборчий процес. Найбільш поширеною категорією справ, які розглядає місцевий загальний суд, як адміністративний суд, під час виборчого процесу, є справи щодо уточнення списку виборців.

            Відповідно до статті 274 КАС України право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі. Такий позов розглядає місцевий загальний суд як адміністративний суд за місцезнаходженням відповідної комісії, і позовну заяву може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування.

            Звертаємо увагу, що останнім днем подання позовної заяви про уточнення списку виборців на місцевих виборах 2020 року є 22 жовтня (четвер) включно.

            При цьому, відповідно до ч.5 ст.270 КАС України строки подання позовних заяв у справах цієї категорії не може бути поновлено, тому позовні заяви, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

            Позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору.

            Суд вирішує адміністративну справу щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, то невідкладно. Рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. Оскарження рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців не перешкоджає його виконанню.

            Щоб безперешкодно скористатись своїм виборчим правом, ви можете заздалегідь перевірити дані про себе у Державному реєстрі виборців на офіційному сайті ЦВК у розділі “Державний реєстр виборців” за посиланням: https://www.drv.gov.ua/ або звернутися з паспортом чи іншим документом, що підтверджує громадянство України, до відповідної дільничної виборчої комісії чи до відділу ведення Державного реєстру виборців.

            Роз'яснюємо, що позовна заява щодо дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори та референдум, також подається до місцевого загального суду як адміністративного суду за їх місцезнаходженням. Проте, позовна заява щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових та службових осіб подається до окружного адміністративного суду за їх місцезнаходженням.

            З метою забезпечення права громадян на звернення до суду за захистом виборчих прав під час проходження виборчого процесу з проведення виборів депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів, що відбудуться 25 жовтня 2020 року, в Корабельному районному суді м.Миколаєва області встановлено графік чергування в позаробочий час та у вихідні дні:

22.10.2020 року з 17-00 до 24-00 години;

24.10.2020 року з 08-00 до 22-00 години;

25.10.2020 року з 08-00 до 20-00 години.

Більш детально з графіком чергування можна ознайомитись в приміщені суду.